Veel mensen eten nauwelijks tot geen boter op hun brood. Wanneer ik vraag wat hier de reden van is, krijg ik vaak een antwoord dat neerkomt op dat je dik wordt van boter. Want, boter is immers vet. En dit klopt niet. Het besmeren van de boterhammen  (of crackers, rijstwafels) met boter is juist erg gezond!  

Boter bevat een aantal belangrijke in vet oplosbare vitamines. Zo bevat halvarine vitamine A en D welke noodzakelijk zijn voor het gezichtsvermogen, de vernieuwing van huidcellen, luchtwegen en het maagdarmkanaal. Vitamine A en D zorgen bovendien voor de bot-opbouw en een goede weerstand. 

Vitamine D wordt aangemaakt middels UV-straling in de huid. In Nederland hebben we onvoldoende zon om op deze manier vitamine D aan te maken. Daarom is het eten en drinken van producten met vitamine D, waaronder boter erg belangrijk.

Vind je boter niet lekker of eet je om andere redenen geen boter, dan is het dus moeilijk om de juiste hoeveelheid vitaminen binnen te krijgen. Ook wanneer je bakt met olie, bevat dit geen vitamine A en D. 

Maar welk soort boter moet ik dan kiezen?

1 van de meest gestelde vragen binnen dit onderwerp is of je nu roomboter moet nemen of halvarine. Roomboter is een natuurlijk product. Dat wil zeggen dat er geen chemische processen hebben plaatsgevonden. Dat is absoluut een gezondheidsvoordeel van roomboter. Een nadeel van roomboter ten opzicht van halvarine is dat het minder vitamine A en D bevat. Daarnaast bevat roomboter veel meer verzadigd vet dan halvarine. Vertaalt naar de boterham betekent dat 5 gram halvarine 0,6 gram verzadigd vet bevat. Een boterham besmeerd met 5 gram roomboter bevat 2,6 gram verzadigd vet. Roomboter bevat dus ruim vier keer meer verzadigd vet vergeleken met halvarine!

Een te grote inname van verzadigd vet zorgt voor een stijging van het ongunstige LDL-cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Onze voeding mag voor 20-35% bestaan uit vetten. Daarvan mag 10% verzadigd vet zijn. Behalve in boter komt verzadigd vet ook voor in volle zuivel, vet vlees, eieren, kaas en room. Ook de ‘verborgen’ verzadigde vetten vindt je in koek, gebak en snacks. We komen daarom al snel boven die 10% uit.

Mijn mening is en blijft daarom; neem halvarine voor op brood, maar wissel gerust een keer af met roomboter wanneer je dit lekker vindt. Geniet dan bijvoorbeeld op zondag van een heerlijk broodje met roomboter.