Ouders moeten naast alcohol ook over andere drankjes praten

Ouders moeten naast alcohol ook over andere drankjes praten

Energiedrankjes komen de laatste tijd negatief in het nieuws. In de drankjes zit veel cafeïne, taurine en suiker: stofjes die je energie geven. Teveel daarvan kan zorgen voor slapeloosheid of voor hartklachten.
Vooral jongeren drinken vaak veel energiedrankjes. Maar liefst 68% van de jongeren tussen 10-18 jaar drinkt wel eens energiedrank. Bij kinderen onder de 10 jaar is dit 18%. Kinderen en jongeren zijn nog in ontwikkeling. Ook het zenuwstelsel. Dat maakt ze meer gevoelig voor stimulerende stoffen. Gezondheidsorganisaties en scholen spreken daarom steeds vaker hun zorgen uit.

 

Vanuit de wetenschap is er op dit moment nog weinig bekend over de exacte gevolgen van het overmatig drinken van energiedrank. Wel is het een feit dat dit op de lange termijn niet veel goeds doet voor de gezondheid. Een blikje energiedrank (0,25L) bevat gemiddeld 5 klontjes suiker, 80mg cafeïne en 1000mg taurine. Het veelvuldig drinken hiervan kan mogelijk een verhoogde kans op diabetes type 2 en een verhoogde bloeddruk veroorzaken.

 

Kinderartsen pleiten al jaren in de media voor een verbod op het kopen van energiedrankjes aan kinderen onder de 18 jaar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ziet overigens niks in zo’n verbod en pleit voor meer voorlichting. Daar kunnen scholen en sportverenigingen volgens het ministerie een belangrijke rol bij spelen.
Als voedingsdeskundige ben ik het eens met de kinderartsen. De grote hoeveelheid cafeïne die vaak in rap tempo het lichaam binnenkomt, is de grootste boosdoener dat kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Voor volwassenen meestal niet snel een probleem, maar energiedrank wordt vooral door jongere mensen gedronken. De combinatie van alcohol en energiedranken zou zelfs voor hartstilstand kunnen zorgen.
Het is dus goed wanneer ouders niet alleen praten en voorlichting geven aan hun kinderen over het gebruik van alcoholische drank, ook energiedrank verdient de aandacht.