Hoeveel Drinken Per Dag?

Om je vochtbalans op peil te houden, is het belangrijk om elke dag voldoende te drinken. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Voor kinderen van 1 tot 13 jaar is 1 tot 1,5 liter per dag voldoende.

Waarom Meer Drinken op Warme Dagen?

Op warme dagen verlies je meer vocht door te zweten, dus het is belangrijk om extra te drinken. Denk aan minstens 2 liter, bij voorkeur meer. Zelfs zonder veel inspanning is je lichaam constant bezig om overtollige warmte kwijt te raken. Bij zware inspanning of sporten heb je nog meer vocht nodig, omdat je spieren extra warmte produceren die afgevoerd moet worden door te zweten.

Kleine Slokjes of Grotere Hoeveelheden?

Wat is beter: de hele dag door kleine slokjes water of een paar keer per dag een grotere hoeveelheid? Dit hangt vooral af van wat voor jou het beste werkt. Als je de hele dag met een flesje water rondloopt, kun je makkelijk kleine slokjes nemen. Voor anderen is het handiger om bij elk drinkmoment een extra glas water te drinken. Het Voedingscentrum raadt aan om op warme dagen elk uur een glas water te drinken. Als je minder plast dan normaal of je urine donker is, heb je waarschijnlijk te weinig gedronken.

Warm Drinken om Af te Koelen

Op warme dagen lijkt een ijskoud drankje aantrekkelijk, maar een warme drank kan je lichaam beter helpen afkoelen. Koude dranken geven een kort verfrissend gevoel, maar warme dranken zoals thee helpen je lichaam om warmte beter af te voeren, waardoor je uiteindelijk minder warm hebt.

Dranken in de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf bevat verschillende dranken die bijdragen aan je dagelijkse vochtinname:

  • Water (kraanwater, bronwater en mineraalwater met of zonder prik of een smaakje)
  • Zwarte en groene thee
  • Kruidenthee
  • Koffie

Zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk, yoghurtdranken, en sojadrink tellen ook mee. Uit Brits onderzoek blijkt dat melk een uitstekende dorstlesser is voor sporters. Melk beschermt het lichaam vier keer langer tegen uitdroging dan water of sportdrankjes. Dit komt doordat melk kalium, natrium en andere vitale zouten bevat die verloren gaan bij zweten. Daarnaast zorgen vet en proteïne ervoor dat melk langer in het lichaam blijft, wat helpt om uitdroging te voorkomen.