Geregeld krijg ik de vraag van ouders van kinderen die ik begeleid bij het afvallen:
“Welke pakjes drinken kan ik mijn kind het beste meegeven naar school?” Dat is een goede vraag en daarom werd het eens tijd om hier een blog aan te wijden.

In de meeste pakjes drinken zit gemiddeld zo’n zestien gram suiker. Dat staat gelijk aan vier suikerklontjes en dat zijn bijna net zoveel suikerklontjes als in cola. Een glas vruchtensap lijkt dan al snel een gezondere optie. Maar niets is minder waar. Ook een pakje appelsap of sinaasappelsap bevat gemiddeld al zo’n 4 à 5 suikerklontjes. En dan hebben we het nog niet eens over pakjes zuiveldrank. Enkele varianten bevatten zelfs meer suiker dan een glas cola.

Laat je vooral niet misleiden door de gezonde uitstraling van de verpakking en teksten als ‘zonder toegevoegd suiker’, ‘natuurlijk’, ‘puur sap’ of ‘met extra vitamine C’. Lees altijd het etiket op de achterkant van het pakje om te achterhalen hoeveel suiker en calorieën er daadwerkelijk in een drank zitten. Om ervoor te zorgen dat je kind zo weinig mogelijk suiker binnenkrijgt is mijn advies om je kind van jongs af aan water te laten drinken. Dan hoef je ze het drinken van mierzoete drankjes niet af te leren. Bovendien wennen zij daardoor niet aan de zoete smaak van allerlei sapjes en vruchtendrankjes. En dat heeft verschillende gezondheidsvoordelen.

Water saai? Voeg dan wat munt, komkommer of fruit zoals aardbeien, frambozen, citroen of sinaasappel toe aan het water in een bidon of Dopper. Het water krijgt meer smaak!

Hieronder de hoeveelheid suikerklontjes per pakje drinken, van pakjes vruchtensap tot pakjes zuiveldranken.