Wist je dat voeding al van invloed is op de hersenen voordat je geboren wordt? Al in de derde week van de zwangerschap vindt de ontwikkeling van de hersenen plaats. Voeding heeft hier grote invloed op. Gezonde voeding tijdens de zwangerschap is dan ook essentieel voor een goede hersenontwikkeling. Maar ook als we geboren zijn gaat de hersenenontwikkeling door en hebben de hersenen dagelijks voldoende voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren.

Van alle voeding die we tot ons nemen, wordt maar liefst 20% door de hersenen gebruikt. Gezonde voeding zal de verbindingen tussen de zenuwcellen in de hersenen voeden, waardoor de hersenen optimaal kunnen functioneren. Als we niet voldoende van deze essentiële voedingsstoffen binnen krijgen, kunnen de hersenen dus niet goed functioneren en kunnen er problemen ontstaan zoals verminderde concentratie en vergeetachtigheid.

Gezonde voeding is dus belangrijk voor het functioneren van de hersenen. Hierbij is het belangrijk voldoende groenten en fruit te eten. Ook onverzadigde vetten, zoals noten en vloeibare bak- en braadproducten leveren gezonde vetten die belangrijk zijn voor de hersenen. De belangrijkste zijn de visvetzuren uit vis en schaal- en schelpdieren. Deze bevatten DHA, een omega-3 vetzuur die belangrijk is voor de hersenfunctie en die het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Tevens blijft voldoende drinken belangrijk om de hersenen gezond te houden.

Ook kunnen de hersenen ons een beetje voor de gek houden. Ze geven bijvoorbeeld aan dat we trek hebben in allerlei lekkere dingen, terwijl we die lekkernijen lichamelijk op dat moment niet nodig hebben. Dit noemen we hoofdhonger. Hoofdhonger betekent dan ook vaak lekkere trek. Dit staat tegenover de maaghonger. Maaghonger komt vaak voor op het moment dat het lichaam behoefte heeft aan voeding. Hoofdhonger kun je o.a. voorkomen door op vaste tijden te eten. Je eet bijvoorbeeld altijd om 12.00 de lunch. Je zult dan ook rond deze tijd een signaal krijgen vanuit de hersenen dat het weer tijd is om te eten. Bij hoofdhonger is het dus belangrijk om goed na te denken waar de prikkel vandaan komt en of het ook belangrijk is om deze te beantwoorden.