De top 9 bewezen gezondheidsvoordelen van koffie

De top 9  bewezen gezondheidsvoordelen van koffie

1. Stimuleert de vetverbranding
Cafeïne is een van de zeer weinige natuurlijke stoffen die een bewezen effect hebben op de vetverbranding. Het stofje cafeïne laat de spijsvertering flink toenemen.

2. Koffie bevat essentiële voedingsstoffen
Koffie is meer dan een lekker bakkie pleur. De koffiebonen waar deze zwarte drank van is gemaakt, bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Een kop koffie bevat 11% vitamine B2, 6% vitamine B5, 3% mangaan en kalium, 2% magnesium en vitamine B3.

3. Verbetert je energieniveau en maakt je slimmer
Vanwege het stimulerende middel cafeïne kan koffie ervoor zorgen dat je je minder moe voelt en je meer energie hebt. Koffie kan zelfs verschillende aspecten an de hersenfunctie verbeteren zoals o.a. geheugen, humeur, waakzaamheid, energieniveau en reactiesnelheid.

4. Verlaagt het risico op diabetes type II
Koffiedrinkers lopen een duidelijk kleiner risico op het ontwikkelen van diabetes 2. De reden hiervoor is onduidelijk. Onderzoeken laten zien dat de mensen die de meeste koffie drinken 23-67% minder risico lopen op deze ziekte.

5. Verbetert sport prestaties
Cafeïne verhoogt het adrenaline-niveau in het bloed waardoor een fysieke inspanning kan worden verlengd. Daarnaast heeft het invloed op de mate van spierpijn. Door een verlaging van de spierpijn die sporters ervaren, kan een sporter sneller een volgende training doen.

6. Verlaagt de kans op beroerte en veroorzaakt géén hart- en vaatziekten
Koffie kan een kleine bloeddrukverhoging geven, die meestal na enige tijd afneemt. In tegenstelling wat vaak beweerd wordt hebben koffiedrinkers geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten, maar wel een kleiner risico op een beroerte.

7. Beschermt tegen de ziekte van Alzheimer en dementie
Alzheimer is een van de belangrijkste oorzaken van dementie in de wereld, maar koffiedrinkers lopen veel minder risico om het te krijgen.

8. Vermindert het risico op de ziekte van Parkinson
Koffiedrinkers lopen tot 60% minder kans om de ziekte van Parkinson te krijgen, de op één na belangrijkste neurodegeneratieve aandoening.

9. Beschermt de lever
Veelvoorkomende ziektes zoals hepatitis en leververvetting tasten vooral de lever aan en kan uiteindelijk leiden tot levercirrose. Dit is een aandoening waarbij de lever grotendeels is veranderd in littekenweefsel. Koffie blijkt te kunnen beschermen tegen cirrose. Mensen die 4 of meer koppen per dag drinken lopen tot wel 80% minder risico.