Voedingsadvies

De diëtisten van Diëtistenpraktijk EetVitaal gaan uit van jouw kracht en zijn van mening dat jij je doelen het beste bereikt door een praktische en positieve aanpak. Uitgangspunt hierbij is dat gezond leven voor iedereen mogelijk is. Bij EetVitaal krijg je persoonlijk voedings- en leefstijladvies en coaching.

EetVitaal biedt professioneel voedingsadvies op maat dat is afgestemd op diverse gezondheidsindicaties, zoals hieronder omschreven.

Afvallen of aankomen

Overgewicht, Obesitas

Als gewichtsverlies je doel is, dan kunnen wij bij EetVitaal persoonlijke begeleiding bieden om af te vallen. Onze diëtisten staan voor je klaar om samen jouw doelen, eetgewoonten, levensstijl en eventuele eerdere dieetervaringen te bespreken. Samen werken we aan een persoonlijk en praktisch voedingsplan dat zich richt op het verminderen van calorie-inname. Samen kijken we hoe je jouw doel kunt bereiken en vooral ook vol kunt houden.

Ondergewicht, Ondervoeding

Ondergewicht hebben betekent dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. Heb je ondergewicht? Dan is het belangrijk dat je niet verder afvalt.

Soms kan het uitdagend zijn om genoeg energie binnen te krijgen, vooral na ziekte, door ouderdom of andere factoren. Wij helpen graag om jouw voedingsgewoonten aan te passen voor een gezonde gewichtstoename. Meestal kan dit door een dieet met extra energie. In bepaalde situaties kan het nodig zijn om drinkvoeding of sondevoeding te overwegen. We denken graag met je mee over de beste aanpak voor jouw situatie.

 

Hart- en vaatziekten

(Pre)diabetes

Onze diëtisten zijn allemaal deskundig in het behandelen van diabetes type 2 en hebben zich hierin gespecialiseerd. Tijdens de intake bespreken we jouw doelen en behoeften. Op basis hiervan starten we een behandeling. We stellen een persoonlijk voedingsadvies op, waarbij we extra aandacht besteden aan (geraffineerde) koolhydraten. Afhankelijk van jouw doelen kan een koolhydraatbeperkt dieet worden overwogen.

Gedurende de behandeling kan overleg plaatsvinden met jouw praktijkondersteuner of huisarts, indien nodig. Dit kan betrekking hebben op het afbouwen van diabetes medicatie.
Als je diabetes type 2 hebt, wordt de behandeling door een diëtist volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar.

Hypertensie

Een verhoogde bloeddruk kent verschillende oorzaken, zoals erfelijkheid, gewicht, stressniveaus, beweging en voeding. Vaak kan een verandering in voeding en leefstijl helpen om de bloeddruk te verlagen. We staan klaar om samen met jou te bekijken hoe jouw voedings- en leefpatroon kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk.

Tijdens de behandeling overleggen we indien nodig met jouw praktijkondersteuner of huisarts, bijvoorbeeld over het afbouwen van bloeddrukverlagende medicatie.
Bij hypertensie wordt de behandeling door een diëtist volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar.

Verhoogd cholesterol

Een verhoogd cholesterol kent verschillende oorzaken, zoals erfelijkheid, lichaamsgewicht, leefstijl en vetinname. Vaak kunnen cholesterolwaarden verbeteren door aanpassingen in voeding en leefstijl. We staan klaar om te helpen bij het verlagen van je cholesterol en gaan samen op zoek naar de meest effectieve aanpak. Indien nodig overleggen we tijdens de behandeling met jouw praktijkondersteuner of huisarts, bijvoorbeeld over het afbouwen van cholesterolverlagende medicatie.
Als je cholesterol verhoogd is, vraag dan een verwijsbrief aan bij jouw huisarts. De behandeling door een diëtist wordt dan volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar.

Moeder en kind

Voeding voor, tijdens en na zwangerschap

In ons team hebben we diëtisten met gespecialiseerde kennis in het begeleiden van de juiste voedingskeuzes voor zwangere vrouwen. We bieden deze begeleiding zowel op locatie als via (video)bellen aan.

De diëtist kan helpen met een gezond voedingsplan tijdens de zwangerschap, om ervoor te zorgen dat zowel moeder als baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Ze biedt advies over essentiële voedingsstoffen, gewichtsbeheer en het omgaan met mogelijke spijsverteringsproblemen, ter ondersteuning van een gezonde zwangerschap.

 

Voedingsadvies voor kinderen

Zoek je een kinderdiëtist vanwege vragen over het eetpatroon van jouw kind? Misschien heeft jouw kind moeite met eten, kampt het met overgewicht, buikpijn of problemen met de stoelgang. Onze specialisten bij Diëtistenpraktijk EetVitaal zijn experts in kinderdiëtetiek en kunnen helpen. We streven ernaar om eten met kinderen weer leuk te maken, terwijl we hen tegelijkertijd helpen gezonde eetgewoonten te ontwikkelen. Een gezonde basis is cruciaal voor een goede gezondheid, vooral omdat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn. Onze kinderdiëtist kan daarbij ondersteunen.

 

COPD

Bij COPD kan jouw voedingspatroon aanzienlijke invloed hebben op het ziekteverloop. Voldoende eiwitinname is vaak cruciaal om je spieren te onderhouden. Een gezond en gevarieerd dieet is eveneens belangrijk, aangezien het energieverbruik van je lichaam vaak hoger ligt dan gemiddeld bij COPD. Daarbij wordt speciale aandacht besteed aan het behoud van een gezond lichaamsgewicht.
Als je COPD hebt, vraag dan een verwijsbrief aan bij jouw huisarts. De behandeling door een diëtist wordt in dit geval volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar.

Nieraandoeningen of nierschade

Is er sprake van een nieraandoening of nierschade, dan kan goede voeding helpen de achteruitgang van de nieren te vertragen. De nieren spelen een belangrijke rol bij het filteren van afvalstoffen die ontstaan tijdens de spijsvertering. Het is daarom nuttig om aandacht te besteden aan eiwit, fosfaat, calcium, natrium, kalium en vocht. Dit kan helpen bij het verminderen van de belasting op de nieren. De rol die voeding speelt bij nierschade is met name afhankelijk van de nierschade, de aard van de behandeling, gewicht en eventueel andere aandoeningen (hoge bloeddruk, diabetes). In samenspraak met jouw diëtist wordt een persoonlijk dieet opgesteld dat bijdraagt aan de gezondheid van jouw nieren.

Kanker

Ben je veel afgevallen en heb je klachten als smaakverandering en misselijkheid door de ziekte of als bijwerking van chemo- of radiotherapie? Door deze klachten kan het zijn dat het lichaam te weinig energie- en bouwstoffen binnenkrijgt en kan je gaan afvallen. Dit heeft gevolgen voor de conditie en weerstand. Gewichtsverlies tijdens ziekte is helaas vaak vooral verlies van spiermassa en geen vetverlies. 
Een evenwichtig voedingspatroon kan bijdragen aan het behouden van een gezond gewicht en het behoud van spiermassa tijdens kanker. Bij EetVitaal hebben we diëtisten die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van patiënten met oncologie.

Prikkelbaar darmsyndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndroom (IBS)

Wanneer je last hebt van darmklachten, ben je bij ons op het goede adres. Wij hebben hier veel ervaring mee. Onze diëtisten zijn gespecialiseerd in het behandelen van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Ook wel spastische darm of Irritable Bowel Syndroom genoemd (IBS). Het FODMAP-dieet kan hierbij helpen, evenals het vermijden van voedingsmiddelen die bekend staan om het verergeren van PDS. Samen met de diëtist wordt jouw voedingspatroon geanalyseerd en ontvang je voedingsadvies om van de klachten af te komen. In de praktijk merken wij dat ongeveer 90% van onze cliënten van hun klachten afkomt. Omdat dit voor iedereen individueel verschilt, is het belangrijk dat je met de diëtist uitzoekt welke aanpassingen voor jou geschikt zijn. Op die manier vermijd je tekorten aan voedingsstoffen en een eenzijdig eetpatroon.

Allergieën of intoleranties

De diëtisten van EetVitaal zijn gespecialiseerd in het behandelen van voedselallergieën en intoleranties. Je kunt bij ons terecht voor onder andere koemelkallergie, kippeneiwit-allergie, tarweallergie, pinda-allergie, notenallergie, soja-allergie, kruisallergieën en intoleranties zoals een lactose-intolerantie of glutenintolerantie. Ook hebben wij veel ervaring in de behandeling van coeliakie.
Jouw diëtist helpt door je dieet te bekijken en aanpassingen voor te stellen die allergenen of voeding waar je niet goed tegen kunt vermijden. Ze helpt ook bij het vinden van vervangende voedingsmiddelen en geeft tips om een gebalanceerd dieet te behouden, zelfs met dieetbeperkingen. Daarnaast biedt de diëtist begeleiding bij het lezen van voedseletiketten en hoe je om kunt gaan met sociale situaties waarin allergieën een rol spelen.

Eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia, orthorexia, binge eating disorder en ARFID

Binnen ons EetVitaal team hebben wij een aantal diëtisten die gespecialiseerd en uiterst bekwaam zijn in het behandelen van eetstoornissen. Worstel je met een eetstoornis zoals anorexia nervosa, boulimia, orthorexia, binge eating disorder of ARFID, aarzel dan niet en neem contact met ons op. Onze zeer ervaren diëtisten kunnen jou hierbij ondersteunen.

Bariatrische chigurgie zoals gastric bypass, gastric sleeve, gastric banding

Tijdens het voortraject naar de operatie is het noodzakelijk begeleiding te krijgen van een diëtist. Het kan zijn dat je al groen licht hebt gekregen voor de operatie, maar wellicht overweeg je nog om je aan te melden voor een maagverkleinende ingreep. Onze diëtisten staan altijd klaar om je te begeleiden en adviseren.

Tijdens deze voorbereidingsperiode kun je al beginnen met gewichtsverlies en meer leren over gezonde voeding, portiegroottes en een gebalanceerd eetpatroon. Jouw diëtist bekijkt samen met jou je huidige eetgewoonten, eerdere pogingen tot gewichtsverlies en onderzoekt of emotie-eten een rol speelt. Er wordt een behandelplan opgesteld dat aansluit bij jouw ziekenhuistraject. Het complete plaatje van voeding, beweging en levensstijl wordt aangepakt.
In overleg kan een rapport worden opgesteld voor het ziekenhuis of de NOK over de bevindingen en jouw inzet gedurende dit proces. Vaak wordt zo’n rapportage gevraagd.

Intermittent fasting (vasten)

Ben je geïnteresseerd in intermittent fasting? Neem dan contact met ons op. De diëtist kan een waardevolle rol spelen in de begeleiding van intermittent fasting. Ze kan helpen bij het ontwikkelen van een veilig en effectief plan dat past bij jouw individuele behoeften en levensstijl. Dit omvat het adviseren over welke voedingsmiddelen het beste zijn om te consumeren tijdens de vastenperiodes en wanneer je wel mag eten, om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kan de diëtist helpen bij het aanpassen van het voedingspatroon om de beste resultaten te behalen, terwijl tegelijkertijd de gezondheid en het welzijn worden ondersteund.

Verbeteren van sportprestaties

EetVitaal heeft sportdiëtisten in het team die beschikken over uitgebreide kennis op zowel het gebied van gezondheid als prestatie, wat de basis vormt voor de begeleiding van sporters. De sportdiëtist werkt samen met jou aan een op maat gemaakt voedingsplan dat perfect aansluit op jouw levensstijl, doelen in de sport en persoonlijke voorkeuren. Hierbij wordt gekeken naar je trainings- en wedstrijdschema, de intensiteit en duur van je activiteiten, en zelfs de specifieke tijdstippen van je trainingen. Elke sport vraagt namelijk om specifieke voedingsbehoeften. Daarnaast kan een sportdiëtist je helpen bij vragen over je lichaamssamenstelling. Vanzelfsprekend houdt de sportdiëtist altijd rekening met jouw persoonlijke smaak en voorkeuren.

Hormonale kwesties

Overgewicht ten gevolge van de overgang

Tijdens de overgang kun je ineens veel makkelijker aankomen dan voorheen of heb je meer moeite om op gewicht te blijven. In ons team hebben we diëtisten die expertise hebben op het gebied van voeding bij hormonale disbalans, specifiek gericht op vrouwen in de overgang. De diëtist kan je ondersteunen door een aangepast voedingsplan op te stellen dat rekening houdt met de veranderingen in je lichaam tijdens de overgang. Dit plan kan helpen bij het beheren van gewichtstoename en het bevorderen van een gezond gewicht. Bovendien kan de diëtist advies geven over voedingskeuzes die gunstig zijn voor het verminderen van symptomen van de overgang en het behoud van een gezonde levensstijl tijdens deze fase van het leven.


PCOS

De diëtist adviseert en begeleid je bij het verminderen van de symptomen van PCOS, bij het bereiken van een gezond gewicht, het omgaan met eventuele vitamine- en mineralentekorten, en geeft advies over suppletie indien nodig. Ze helpen ook bij het voorkomen of verminderen van mogelijke langetermijngevolgen van PCOS, zoals diabetes of een hoog cholesterol. Door je levensstijl en individuele valkuilen te analyseren, biedt de diëtist advies dat specifiek op jou is afgestemd. Je krijgt leefstijladvies en begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met de ondersteuning van je diëtist ga je aan de slag met je persoonlijke en haalbare doelen, gericht op duurzame leefstijlveranderingen.